onsdag 29 juni 2011

Norsk ström...

Wilhelmina lämnade vi strålande solsken. Midsommarhelgen var ju kall och blöt, så solen var efterlängtad! Varmt och gott var det också och färden drog vidare genom Storuman och upp mot Tärnaby.







Vägen vi åkte kallas Blå Vägen! Inte alls konstigt med tanke på allt vatten som finns längs sträckningen. Från Umeå till Mo i Rana i Norge. På många ställen var det Umeälv som strömmade längs vägen.  Som sagt , varmt och soligt var det och det såg nästan ut som himlen trillat ner i sjön, som vi passerade innan Tärnaby.
Var gör man i Tärnaby?? Ja, vi tyckte att det var lite dött, så efter lunch vid kyrkan gick färden vidare.

Mot Norge! Upp och ner över bergen och genom tunnlar...
Om jag får välja så föredrar jag tunnlarna! Känns mycket tryggare, än norska serpentinvägar!! Jag vet inte varför jag gick med på ännu en tur till Norge, jag som har sån svindel!! Kolla på utsikten när bilen rullar,  kan jag glömma, så det är tur att Bosse kör bilen, annars hade vi inte kommit långt! Bosse trodde att dörren satt löst, eftersom jag höll så hårt i den... Kul tyckte han!
Men till slut var vi framme i Mo i Rana. Vi tog hundarna och gick ner till hamnen där "Havmannen" står en bit ut i vattnet. Full med måsskit, var det inte mycket att ta kort på. Promenaden hade ett annat syfte också. Vi behövde en vägatlas över Norge. Så när den var inköpt, vände vi tillbaka till campingen för en sen middag. Lagom när grillmaten var färdig var det dags för regn, igen! Så länge varade det fina vädret: knapp ett dygn!

Nästa etapp på resan var Saltfjället!! Äntligen lite fjällvandring för mig och de två yngsta hundarna! Bosse och Line fick passa bilen.....
Vi stannade vid "Polsirkel centret", som ligger precis där det ska, vid polcirkeln! Populärt var det och parkeringen utanför turistshopen var full hela dagen och öppettiden var generös: 08-22!! Det var ljust hela tiden, men nån midnattssol såg vi inte!! Kunde bero på molnen och regnet!
Vy över turistshop-parkeringen och fjällen.
Rosa marmor pryder ingången till Turistfällan!

Polcirkelmonument
Qeylah, Winnie och jag fick en härlig (och välbehövlig) promenad på fjället. Vi hade sällskap av ett par Ljungpipare. Emellanåt var de bara 5-6 meter från mina fötter! Tyvärr blev det inga bra bilder, eftersom jag har en liten kamera med autofokus, och med hög luftfuktighet blir det bara dimmiga bilder.....
Men en vy lyckades jag få till i alla fall.

Vi bestämde oss för att övernatta på fjället.... och det var det många fler som gjorde. Det finns en ställplats för husbilar och husvagnar och där var det fullt, när shopen stängt för kvällen.


Idag åkte vi vidare mot norr. Men vi gjorde en avstickare mot Saltstraumen, världens starkaste malström går där. Vi hade turen att komma när den var i rejäl strömning, eftersom den påverkas av ebb och flod.
Vi lyckades även pricka in en stunds solsken!!



Det var magnifikt att stå och titta på strömmarna!! Vilken kraft det finns i vatten!! Hastigheten på vattnet som passerar sundet är uppmätt till 20 knop (ca 40 km/tim), och det är som sagt den "starkaste" havsströmmen i världen.
I morron drar färden vidare mot valfångarland..... Vi får se när vi har internet nästa gång!

Simma lugnt!!

Siv & Bosse.

söndag 26 juni 2011

VATTEN!!

Igår gick färden vidare på Vildmarksvägen! Vatten förekom i  alla dess former: som regn, när vi körde, som snö längre upp på kalfjället och så alla forsar!! Vi började vid Bjurälven, med den här forsen. Här finns också Sveriges längsta grotta, 5km, Korallgrottan. Men den låg 4km från parkeringen, så det var inte att tänka på med Bosse på kryckor. Det kommer säkert fler tillfällen. Vi tog en vända till Ankarede, efter ett tips på campingen i Gäddede. I Ankarede hade samerna sitt ting, med allt vad det innebär. Hade varit kul att få se dem i sina folkdräkter, men det var precis fullt på parkeringen, så det blev till att vända ut på Vildmarksvägen igen.
Nästa vatten var Gaustafallet. Vattnet har ätit sig ner genom berget ordentligt på sina ställen. Ravin var djup och brant och att stå framme vid räcket och se allt vatten forsa nedanför var magnifikt! Vilken kraft det är i vatten!!
Efter någon mil kom vi upp på kalfjället. Där låg snön kvar längs vägen!
Stekenjokk heter massivet och vi kunde se hur långt som helst, trots det dåliga vädret. Tyvärr var det kallt och regnigt, så det inbjöd inte till några längre vandringar. Omgivningarna var det inget fel på, utan där hade vi kunnat gå hur länge som helst, om inte.....

På andra sidan Stekenjokk, finns ännu mer vatten....
Så här ser det efter Klimpfjäll. Vatten så långt ögat kan se, nästan i alla fall.
Trappstegsforsen, var ett populärt tillhåll för sportfiskare. På alla parkeringsplatser, stod husvagnar uppställda och ute i älven stod fiskarena som spön i vattnet! Forsen var som en riktigt stor "Spanska trappan".
Resan började närma sig sluten, men än fanns det mer strömmande vatten att fotografera! Så här dagen efter kommer man knappt ihåg var korten blev tagna. Men vi har slagit ihop våra kloka skallar, Bosse och jag, så här kommer sista forsen:
Vid Litsjöforsen kunde man komma tätt inpå vattnet, och sitta precis så att vattnet inte stänkte på oss.

Resan slutade i Wilhemina, där vi delar campingen med mängder av knott och mygg!!

Idag började dagen som vanligt med REGN! Så vattnet förföljer oss.... Men vi bestämde oss för att ta en vilodag i Wilhelmina, trots alla blodsugarna.
Det blev hundarna i koppel och Bosse på cykel, igen. Något måste det väl finnas att titta på här också?
Vi hittade till de gamla Kyrkstugorna, som numera var vandrarhem, precis som de varit i äldre tider.
Området var väl bevarat och mycket charmigt.


På vägen tillbaka till campingen, hittade vi lite mer nöje, i alla fall för Bosse.
Dagen slutade i solsken! Hör och häpna! Så efter lunchen satt vi ute och njöt. Bosse med en e-bok och jag med ett sticke! Äntligen semesterväder.
Å, så var det de där med vatten! Campingen ligger vid en sjö som heter Baksjön och i den har jag, Siv, tagit ett dopp idag!! Uppfriskande 15 grader var det, så det blev ingen längre simtur. Norrlänningarna stod inte i kö för att ta sig ett dopp!!

I morron styr vi vidare på nya äventyr,så kolla i backspegeln, vi kommer igen!

Siv & Bosse

fredag 24 juni 2011

Midsommarafton!

Det blev ingen tur förbi Lundhags i Järpen, och inget Kallsjön heller. Utan vi åkte vidare mot Strömsund för påfyllning av kylvaror och köp av de obligatoriska jordgubbarna till midsommaraftons middag. Även bränsle till Husbilen behövdes. Sen åkte vi ut på Vildmarksvägen!

 En bit in på väg 342 gjorde vi en avstickare till Gärdsvattnet. Helt ensamma var vi, så hundarna fick springa av sig vid älven. Gissa om det var populärt!?
Winnie passade på att bada medan Bosse och jag fikade. Vad vore livet utan Espressobryggaren!!
Enda nackdelen med platsen var alla knott och bromsar (hästflugor)!!
Vad Bosse spanar efter?? Ingen aning, men intressant verkar det att vara!!
När hundarna torkat till efter plaskandet i vattnet, körde vi tillbaka på till väg 342 och fortsatte till Gäddede, sista utposten innan Vildmarken tar över?!!
Här firar vi Midsommarafton i år! Plus 10 grader, mulet och blåst! Och då och då en regnskur! Mycket sämre kan det inte bli, eller?? Ja, det skulle vara snöstorm och drivis förståss!
 
Vi har hunnit med en tur runt byn med hundarna i koppel och Bosse på cykel! Så nu vilar alla efter promenaden och lunchen.
Hundarna har hittat sina platser i bilen och där sover de gott:



Eftersom vädret är som det är, blir det till att sitta inne i Husbilen och äta sill och potäter. Ja, det får väl bli en snaps också, för att få ner sillen?! Jordgubbar med gräddmjölk till efterrätt, så saknas ingenting i matväg!!
Det hade ju varit trevligare med sol och varmt, men man kan ju inte få allt!!

Kolla i backspegeln, vi kommer igen!
Siv & Bosse

onsdag 22 juni 2011

Resan går vidare.

Efter en härlig promenad i Mora, där vi besökte bl.a. Zorn´s Gammelgård,

blev det en lång vila i solen på campingen! Äntligen sol och varmt! Jordgubbar handlade vi på gågatan på vägen hem och de smakade bra med lite gräddmjölk till. Campingen började så smått fyllas av campare som ska fira midsommar där, vilket inte vi tänkt göra. Men solnedgången över Österdalälven kunde vi njuta av innan det var dags att inta kojplats.

När frukosten var avklarad drog färden vidare norrut, mot Östersund. På vägen blev det stopp för kaffe vid ett mindre vattenfall i Oreälven, Noppikoski heter platsen.
Men jisses, vad vatten låter mycket! Man blir lite trött i öronen efter en stund.
Kaffestunden slutade i kaos! Är det nån som vet hur mycket kaffe det ryms i en Espressokopp! Alldeles för mycket när man tappar koppen, full med kaffe och allt far ut över bord och soffor!! Det var kaffestänk över allt!! Men till slut var allt upptorkat och nytt kaffe i koppen och färden kunde sen gå vidare. PUH!

Kvällen tillbringas på en liten Camping i Krokom. Den ligger så fint vid Indalsälven och vi hittade den för några år sedan när vi var de här trakterna med den gamla trotjänaren. Standarden är det si och så med, men rent och snyggt är det och bra hundpromenader finns det också. Lika viktigt för oss som hög standard för andra.
Men det är fler än vi campare som bor här:
En familj Canadagäss, som flydde när jag närmade mig med kameran! Dunbollarna kan inte vara särskilt gamla, men snabba i vattnet var de!!
I morron blir det nya äventyr. Antingen Järpen, där Lundhags finns och kräver ett stopp, för att sedan åka vidare mot Kallsjön. Eller så blir det mot Strömsund och "Vildmarksvägen".  Ja, vi får se vad som känns bäst och sen får vi kanske fundera på var vi ska fira Midsommar i år?! Ett är ju säkert: det blir i Husbilen i alla fall!

Kolla i backspegeln, vi kommer igen!
Siv & Bosse

måndag 20 juni 2011

På väg.....

.....i regn och rusk, så började vår semesterresa norr ut!
Natten på Hjo's Camping vakade vi till regnets trummande mot Husbilstaket! Det blev inte mycket sova där inte.
Morron var inte mycket torrare, så vi bestämde att färden allt fick gå vidare. Mot Avesta och Haglöfs Outlet! Det gäller att ha en stooor plånbok när man går in där! Trots att priserna är ordentligt sänkta så blir det dyrt, för då plockar man på sig flera plagg, än det var tänkt från början!!
Som tur är, är den här dalahästen inte till salu! Hade blivit lite svårt att få med hem?! Inte ens i Mora har de en så här stor Dalahäst!
Nöjda med våra inköp blev det par mil till. Vi checkade in på Lugnets Camping i Falun.

Ängarna runt campingen var fulla av "midsommarblomster"! Var bara tvungen att plocka "sju sorter"!! Men de fick stå i vatten och inte ligga under min kudde! Det räcker med en "käresta".

Med på våra resor kors och tvärs i Sverige och i bland upp och ner i Norge har vi en trogen följeslagare:
Får vi presentera: HÄLGA. Visst pryder hon sin plats!!
Undra hur många mil hon åkt egentligen......

Idag blev det inte någon längre resa. Vi bestämde oss för Mora, och Mora Park Camping! Gångavstånd till Mora centrum och Zorngården bland annat. Trots att campingen är stor, är här lugnt och trevligt. Mygg är det gott om, eftersom Österdalälven rinner längs hela campingen.

I morron tar jag hundarna i koppel och sätter Bosse på cykel, så vi kan få en behövlig långpromenad genom Mora centrum och vidare längs Siljan!

Kolla i backspegeln, vi kommer igen!
Siv & Bosse

måndag 13 juni 2011

Mobilt boende!

Vilken  tur vi hade! Som av en slump hittade denna underbara Husbil! Vilken lyx! Kyl och en liten frys och trelågigt kök! En bädd som räcker på längden till den långe mannen i familjen. Dubbelsäng ovanpå "garaget" där två cyklar och annat bråte får plats!

Vår gamla trotjänare hade gjort sitt efter 15 års trogen tjänst hos oss! Dess för innan hade den gjort att antal år för någon annan.
 Det blev många turer med MC:n på släp! Här från en semester i Norge 2007! Med ett antal hundar i familjen är man begränsad med vad som kan göras på ledigheterna. Eftersom vi inte vill lämna hundarna på pensionat, blir det till att ta dem med!
Många vandringsleder har vi gått med hundarna och mycket MC har vi åkt. Kan en semester bli bättre än så??
Den nya Husbilen är nästan 2 meter längre! Det blir inget släp med MC efter denna koloss! Men vi hoppas på många fina turer och mycket vandring på olika leder framöver.

Kolla i backspegeln, vi kommer igen!
Siv &  Bosse