måndag 25 juli 2011

Carpe diem.....

Nu står vi här, på våran plats på campingen! Vardagen har tagit vid, så nu blir det inte så mycket körning! Helgen har vi tillbringat på Skönstavik, tillsammans med en hel del semesterfirare. Campingen har varit i det närmaste fullbelagd i helgen. Trots det dåliga vädret. Men idag lyser solen igen, så jag blir kvar här, medan Bosse får vara på jobbet! Det är bara lite mat som behöver fyllas på, så kan jag nog klara ett par dagar till i Husbilen. Line njuter av att få ligga ute på gräset, i solen. Det är väl det hon saknar mest, nu när vi bor i lägenhet.
Blogginläggen kommer väl att bli lite sparsamma framöver. Det blir ju inte så många villovägar, när vi står still. Men vi har en vecka ledigt i september, så är det bara väder.... så blir det säkert en tur då. Och så finns det ju en massa lediga helgerna innan september, att ta till också! Sommaren är ju inte slut, bara för att semestern är det!
Vi kommer igen!

lördag 16 juli 2011

Som det kan bli!

Det blev ytterligare en kort resa. Från Strängnäs till Nyköping. Utanför Malmköping hamnade vi i en Veteranbils konvoj!

Vilka härliga bilar och så många på en gång!

Nyköping åker man alltid bara förbi, så vi gjorde tvärt om. Vi stannade och tog en en promenad längs Nyköpingsån. Det var värt vart enda steg. Först blev det Nyköpings Hus och museet, sen åvandring.
Det fanns mycket att se på museet, men den här gobelängen gillade jag.
Bosse visste att det tryckts frimärken för några år sen, med dessa djur som förebild. Det fanns också en gammal karta över Skandinavien. Svår fotad och hopplös att få ihop namnen på orterna.
Men några namn gick det att känna igen.
Forsande vatten fanns det även i Nyköpingsån! Med en laxtrappa.

Gamla byggnader som höll på att rivas, fångade mångas blickar!!
Men allt gammalt har inte blivit rivet, Hamnkontoret inhyste numera ett café.
Från Nyköping åkte vi "Utflyktsvägen" till Nävekvarn, där vi tog in på en liten camping för att sova. Vi fick "strandtomt" och det blev en fin solnedgång över Bråviken. Men kamerans batteri låg på laddning, så det blev inga bilder tagna.

På vägen söder ut stannade vi till i Söderköping. Åt lite lunch och promenerade längs Göta Kanal.


Andmamma med sin enda unge! Måste vara nykläckt?!
Det blev även lite utsvävningar i kvarteren runt kanalen,

Den här veckan bestämdes att vi inte ska ha en ny Siames. Det är inte lika lätt att ta med en katt på Husbilssemester, som det är med en hund. Alltså blev det en ny liten familjemedlem, som vi hämtade i Valdermarsvik!! Som vanligt går allt i hundra knyck, när vi bestämmer nåt (fast Bosse säger att det är jag som bestämmer....?). Jag har en tid tittat på Italiensk Vinthund, som ett mindre alternativ till våra ridgebacks, och lägligt nog fanns en liten tik på drygt 3 månader till salu på kennel Ippolinas i Valdermarsvik. Efter hembesök på kenneln, var även Bosse såld på rasen. Så numera består flocken av fyra hundar, eller i alla fall 3½, för Gina är så liten....

Valdermarsvik fick en liten rundtur innan vi åkte hemåt med vårt nyförvärv. En liten charmig stad, som man snabbt går runt i.
Efter 4 veckors farande på villovägar är vi nu hemma igen! Tvättmaskinen går för fullt och kylskåpet har fått påfyllning. Så nu är det bara Gina som ska hitta sin plats i tillvaron.
 
Här testar hon kattigloon,. Men Bosse's knä är favoritplatsen för sovstunderna!! Nu blir det inte så mycket Husbilsåkande ett tag framöver. Semestern är straxt slut och vardagen tar vid. Men på lediga helger finns det utrymme för kortare turer, så.....
....kolla i backspegeln! Vi kommer igen!

Siv & Bosse,

tisdag 12 juli 2011

Tidernas Väg.

Efter regn och åska i förgår kväll, fick vi en fin kväll med vacker solnedgång över badsjön i Mohed.
Gårdagens första etapp blev inte så lång! Bara två mil till Kilafors och Garntjänst butik. Första (och enda?) garnstoppet på vår tripp runt Sverige.

Efter garnshoping och fika åkte vi vidare till Gysinge. Där finns det en gammal bruksmiljö, som var väl bevarad (i alla fall husen) och kul att gå runt och titta på.
Här har det varit en  vattendriven kvarn.
En av alla byggnader som tillhör bruket, skymtar i horisonten.
Tiden bara rann i väg, precis som vattnet som forsade. Det är Nedre Dalälven som gett energi till bruket. Hundarna fick en välbehövlig paus från Husbilsåkandet, när de fick lufsa med oss runt.
Ska man över här, får man ha långa ben eller ta stora kliv! Jag tog en annan väg.
Vägen vi åkte på igår kallas Tidernas Väg och går mellan Ånge och Uppsala. Det finns många rester från svunna tider längs vägen.

Många gravfält bland annat. Allt kan man inta stanna och titta på, för då skulle semestern inte räcka till. Och det får ju inte bli för mycket kultur och historia.....
I går kväll hamnade vi i Sala. Silvergruvan var vi och tittade på för ganska många år sen, så den hoppade vi över.
Idag åkte vi vidare mot Enköping, där Bosse ska in på Campingvaruhuset, för att hämta nåt vi beställde innan vi åkte hemifrån. Där fanns mycket kul att kolla på. Saker man inte visste att man behöver....... 
Kvällen tillbringar vi Strängnäs. Det blev ju inte så många mil med Husbilen idag, så vi kom fram redan vid lunch. Stadsvandring har vi hunnit med Bosse och jag. Gammal bebyggelse fanns kvar. Och miljön påminner om Bergslagen i Ronneby.
På väg upp mot kyrkan kantades kullerstensgatan av små röda stugor....
..... med mysiga bakgårdar.
Kyrkan var stor, och
.....ingången pryddes av lejon!
Den gamla Väderkvarnen låg ännu högre upp än kyrkan. Och utsikten över Västerviken (Mälaren) var vacker.
Kvarnen sedd från Gästhamnen, där vi står parkerade för natten.
Runt omkring oss är himlen just nu svart!! Kycklingfiléer ligger i marinad, så jag hoppas att vi hinner grilla innan regnet kommer.... Känns som åska i luften!
I morron blir det nya villovägar att utforska, så:
Håll koll! Vi kommer igen.
Siv & Bosse.

söndag 10 juli 2011

Varmt.

Vi har haft några helt fantastiska dagar på Sälstens Camping i Härnösand. Mycket sol och mycket bad. Winnie har varit som en labrador i vattnet! Apporterat pinnar i parti och minut!
Bosse och jag tog en cykeltur in till Härnösand. Frukt och grönt behövde vi fylla på. Campingen ligger lagom långt från centrum och där finns även en SUBWAY! Ja, visst blev den testad och godkänd.
Fina kvällar har vi också haft. Ätit grillmat och bara njutit tills solen varit på väg ner.
Men idag drog färden vidare. Winnie och jag tog ett morrondopp innan frukost. Det var riktigt varmt i både luften och vattnet! Efter frukosten packades det sista in på sina platser och vi checkade ut från campingen.
Norrlandsvägarna var ju inte allt för upplyftande, och det är inte E4:an heller....
.... och ännu mindre i skyfall och åska!! Utanför Hudiksvall stod regnet som spön i backen och det gick knappt att se vägen för allt regnande!
Men vi kom fram till Söderhamn och där var det solsken, i alla fall medan vi fikade...
Vi funderade ett tag på att stanna över natten på ställplatsen vid gästhamnen.... men bestämde oss för att åka nån mil till Mohed. Där finns en camping vid en badsjö, som passar oss perfekt. Vi har varit här flera gånger tidigare. Det bästa är det det gamla nedlagda flygfältet, där hundarna kan springa fritt på fälten....
Det finns en fotbollsplan i anslutning till fälten, men där behöver dogsen inte rastas.



Även Line tog ett par turer med de yngre. Det är så kul att se henne busa runt, trots sina 11år.
När vi kom till Mohed öppnade himmeln sig och åskguden Tor drog fram med buller och bång! Skönt att sitta under tak, tryggt i husbilen!
Efter regn kommer sol, heter det ju. Och visst stämmer det! Kvällen bjuder på strålande sol och det blev lite grillade laxfiléer med mandelpotatis, till middag. Gott på riktigt!!
 I morron passeras Kilafors...... och Garntjänst's butik!! Det blir nog lite drygt (och dyrt?) för Bosse att vänta ut mig där i från!!

Sakta men säkert styr vi hemmåt. Drygt en vecka kvar av semestern har vi, så det gäller att utnyttja tiden maximalt! Vi får se var vi hamnar efter Kilafors........ Jag har fått veta att lastutrymmet för garn är begränsat!

Kolla i backspegeln, vi kommer igen!

Siv & Bosse.

fredag 8 juli 2011

Söderut!

Nu har vi vänt! Det är dags att tänka på hemfärden. Semestern varar inte hur länge som helst, tyvärr!
Vi hamnade i Gammelstaden, Luleå. Ytterligare en gammal kyrkstad! Här i norra delarna har det varit ett stort behov av övernattning i närheten av kyrkorna. Klart med dessa avstånd, så tar man sig inte till kyrkan på en förmiddag....

 Gammelstaden var en stad i miniatyr. Här fanns flera hundra små stugor, och de flesta var i fint skick, i alla fall utanpå.
Kvällen avnjöt vi vid en småbåtshamn i Luleå centrum, med strålande solsken och hundbad för Winnie! Det blev även en tur på cykel, runt centrum, för Bosse och mig. Behövligt efter allt bilåkande.
Ytterligare en etapp mot hemmet blev det nästa dag.
En lagom etapp var till Umeå. Men innan vi kom dit hittade vi en kyrkstad till!! Vi lunchade i Lövånger och hittade den här gamla bebyggelsen. Här har även stallarna bevarats.
Stallarna




I Umeå, övernattade vi  på camping. Vi behövde låna en tvättstuga! Trots att det är semester! (Förrådet av underkläder och t-tröjor är inte hur stort som helst.)
Campingen låg granne med stora fotbollsplaner, så när morronrastningen var klar, gick jag dit och släppte hundarna, så de fick springa av sig.... kl 07 på morronen var vi helt ensamma där!
Nästa etapp gick mot Örnsköldsvik och Fjällrävens outlet! Där brukar det också gå att göra fynd!


För övrigt åkte vi bara rätt igenom staden, tog in på en camping efter lyckad shoping, (Sandaler av märket Keen och även ett par walkingskor av samma märke!) På kvällen blev det en tur med de två yngsta hundarna
till ett utsiktsberg. En promenad i uppförsbacke, som totalt blev 3,5 km.
Hoppbacken ligger nära E4:an, som går genom Övik.

Vy från Vikbottberget.
Härnösand nästa!! Men innan vi kommer fram måste man över Höga Kusten-bron. Den är lång och hög och ger en enorm utsikt, om jag hade vågat titta! Det är Ångermanälven som rinner under bron.
I Härnösand finns Sälviks camping (vid Ångermanälvens mynning), där man är välkommen med hund!! Och där stranden är till för hundarna också! Hit kom vi igår och det har blivit flera bad för oss alla. Kul att kunna ha hundarna med när man badar. Det är tredje sommaren i rad som vi är här, så gissa om vi trivs??
Idag ligger vi kvar och bara njuter av sol och värme. Efter morronrundan blev det stranden och lite bad för hundarna och mycket spring i sanden efteråt! Populärt!

Ny design har inhandlats, efter försök att koka kaffe utan vatten!!! Solsting för mig och värmeslag för kaffebryggaren. Som tur var fick jag fatt på sista exemplaret på COOP Forum i Härnösand!

Kaffepauserna är räddade!

Se upp där nere, snart är vi tillbaks!
Siv & Bosse