tisdag 23 juni 2015

Resedagbok vecka 2.

15 juni.
Vi lämnade ett regnigt Donaueschingen och tog sats mot Colmar i Franrike! En resa på ca 10 mil. Men vi stannade till för att fylla på förråden i Freiburg, Lidl finns överallt.....  Vi tog oss ur Freiburg och  körde mot franska gränsen. Men innan vi tog steget över Rhen, som är gräns mellan Tyskland och Frankrike, stannade vi för lunch och rastning av hundar. 

Sen var det bara att köra de sista 4 milen till Colmar och Frankrike. Ställplats i ytterområdet av staden, men ändå gångavstånd till den gamla stadskärnan med sina kaneler. Massor av turister att trängas med.....Vi promenerade runt i 1½ timme, så håll till godo:









Ett område kallas "Little Venice". Där kunde man åka rundturer med kanalbåtar. Det var ju inga Gondoler, men ändå....



Efter att ha traskat runt i staden smakade det bra med middag. Nyinköpt rödvin testades och rutt för den fortsatta resan började vi planera! Ja, jisses vilken tumult....
Det är ju rätt skönt med GPS! Men inte i Frankrike...... Eftersom bilen är tung, 4 ton, blir ju avgifterna dyra på motorvägarna. Så vi försökte tala om för GPS var vi ville köra..... men se det gick inte!! Det skulle köras på motorvägar, därmed basta!!! Hela kvällen och allt vinet gick åt för komma 14 mil söder om Colmar!!!!! Och det var efter att Bosse lagt en rutt på datorn och fört över den till GPS:en. MY GOD, vilket sjå!
Vi tog då beslutet att lägga ner vår resa i Frankrike och vända tillbaka till Tyskland! Ja, man är väl inte sämre än att man kan ändra sig??


16 juni.
Beslutet vi tog i går kväll står kvar! Vi tar en tur till i Tyskland. Framför allt är det de fina cykelvägarna som lockar. Så tillbaka via Freiburg och vidare till Bad Säckingen. Vi tar mindre vägar som på kartan är märkta med grönt. Dvs vägarna ska vara vackra att åka. Kurviga vägar med rejäl lutning emellanåt.Vi passerade på 1240m höjd och nerför "kullen" var lutningen 10%! PUH!!! Det gäller att se till att bromsa med bägge fötterna..... En och annan regnskur på vägen, men annars helt OK väder. Parkerade för natten på ställplats i byn. Nära den berömda 200 m långa träbron över Rhen.


Stans bästa parkering har damerna i byn....

Liten promenad i stadskärnan och längs Rhen hann vi med innan sängdax.


17 juni.
Idag är vi kvar i Bad Säckingen. Vi cyklade längs Rhen till Laufenburg, på förmiddagen. Åhhh vilken fin cykelväg! Laufenberg är en liten stad som ligger på båda sidorna av Rhen, dvs en tysk och en schweizisk del! (Rhen är gränsflod till Schweiz också, alltså inte bara till Frankrike.) 





Soligt och varmt har det varit hela dagen, så eftermiddagen tillbringade vi i varsin stol i solskenet nöjda med dagens cykeltur! Gott med värme efter den kalla våren. Termometern visade 22.6 grader kl 17.30. 
I morron bär det av mot Bodensjön!

18 juni.
Det verkar vara "varannan dags väder"! Så idag är det dags för mulet och regnskurar. Men vi kör vidare söder ut och hamnade i Überlingen. En liten stad som ligger vid en "tarm" av Bodensjön, Überlinger See. Det blev ännu en ställplats i utkanten av stan. Tumult när vi skulle betala "parkeringavgiften"! Det dög bara med mynt, och så kostade det 10 €. Vi lyckades skrap ihop 9.... Bosse plockade fram cykel och kastade sig i väg till centrum för att hitta en bank att växla hos. Jodå, det lyckades, så nu har vi mynt!
Vi promenerade in till centrum med hundarna under eftermiddagen/kvällen. En lång backe leder från ställplatsen ner till centrum. Och den känns ännu längre när vi går tillbaka: uppför!





19 juni. Midsommarafton.

I dag är det fint väder igen, så vi plockar fram cyklarna för en tur längs Überlinger See till Ludwigshafen. Del av vägen var var avstängd  för vägarbeten så det blev till att cykla över kullarna!!! Fina vyer fick vi.





På håll över sjön såg v i en Zeppelinare!



Kullarna vi skulle över var branta, så det är tur vi har elcyklar...... 
Eftersom det är Midsommarafton idag, så blir det Midsommarmat: sill, nypotatis, gräslök, gräddfil, nubbe och öl! Därefter lite jordgubbar med gräddmjölk! Och Midsommarstången är med....



20 juni. Midsommardagen
I dag åker vi vidare till Meersburg, en sträcka på bara några mil. Som vanligt en ställplats i utkanten av staden. I dag är det dags för REGN igen. Men det är bara att vänta ut, det brukar bli någon timme uppehåll framåt eftermiddagen. Jodå, detblev en stadspromenad efter lunch. Garderade oss med paraplyer!! Att strosa i "Altstadt" var en upplevelse! Hade vi vetat att staden var så mysig hade vi lämnat Überlingen tidigare!  Stadskärna var magnifik med en gammal borg som dominerade. Håll till godo: 












På tillbakavägen kom regnet, igen.....  
15.1 grader och regnskurar kl. 19. Undrar var sommarvärmen är?????

21 juni.
Regnade rejält när vi vaknade i morse! Vi åkte från Meersburg till Füssen via Ravensburg. Tanken var att vi skulle stanna i Ravensburg, men pga regnet körde vi bara förbi. Vi har kopplat in  Clintan som talare i GPS:en!! Resorna har blivit betydligt trevligare med kommentarer som " Right turn, Clyde"..... Men de där GPS:erna lever ett eget liv, emellanåt! I dag har vi blivit lotsade på småvägar till Füssen! I stället för bättre större vägar??!! Inget ont som inte har något gott med sig: vi har ju fått se landsbygden..... Men fram kom vi till slut. Valde en Ställplats med full service, så idag blev det tvättat! Behövdes ett två veckor på vägarna. En liten stadsvandrig när tvätt och middag var avklarat fick det allt bli.











Lech - rinner genom Füssen

Tillbaka i husbilen blev det till att koka ris! Zelda hade riktigt dålig mage när vi var ute och stadsvandrade..... Stoppande pulver och ris innan vi gick till sängs, räddade natten.
I morgon är en ny dag och ny vecka. Cykeltur till "Königsschloss" är inplanerad!

22 juni
I dag är det en fintväder-dag! Perfekt när vi ska ut och cykla. Efter frukost plockade vi fram cyklarna för en tur till "Slottet", bland annat. Bosse hade lagt en rutt för cykelturen, så det var bara att komma iväg. Framme vid parkeringen till slottet började infernot! Herre gud, vad turister!!!! Visste att stället var populärt, men inte i den omfattningen! Hästdragna vagnar transporterade folk upp till slottet och även en del mindre bussar. Men de flesta gick. Och det var en tuff backe uppför, kan jag säga. Det var endast gångtrafik som gällde, så det blev till att knuffa cyklarna uppför. Dryga 20 kilo extra att släpa på i uppförsbacke var tungt! Men väl uppe fick vi lön för mödan. Vilket sagoslott!




Vi fortsatte förbi slottet och valde bort Guidade turer. Kom fram till något som hette "Marienbrücke".


En bro över en djup ravin som gav den här överblicken av slottet.

Neuschwangau, "Königsschloss"

Det var värt all mödan att släpa cyklarna uppför berget!
Men det fanns ju fler slott i omgivningarna:


Hohenschwangau
Vi tog oss även nedför branta grusvägar gående med cykel i släptåg! Nere vid parkeringen fortsatte vi på Cykelrutten Bosse gjort upp. Kan säga att det var mer än backigt! Men med lite batterihjälp gick det trots allt bra! Turen tog en vända in i Österrike.


Cykelvägen övergick i grusväg när vi kom in i Österrike. Men omgivningarna var minst lika fina att cykla i.
Tillbaka i Füssen efter 2,5 mil tuff cykeltur var vi rätt möra. Så resten av dagen tog vi det bara lugnt.
Här på ställplatsen har vi haft tillgång till fri WiFi! Så äntligen har det blivit uppdaterat på bloggen.
I morron reser vi mot nya mål......

På återseende,
Siv & Bosse