torsdag 23 juli 2015

Sommar anno 2015.......

Visst är det sommar, i alla fall enligt almanackan! MEN, inte är det någon sommarvärme precis!
Ja, det är bara att gilla läget.
 Vi har häckat ett tag på Campingen, två nattpass är avklarade. Vardagen är tillbaka. Men så slår rastlösheten till och bilen packas för nya vyer! Man behöver ju inte åka så långt för att få lite lugn och ro.....
 Nogersunds Ställplats med utsikt mot Hanö. Här kan vi ha det gott ett par dagar innan det är dags för ännu ett par jobbnätter......
En riktig liten idyll. Påminner lite om de små byarna på Österlen. Små trähus med snickarglädje och rosor i rabatterna!
 Visst blåser det!! Men det går ändå att få lite lä bakom husbilen, så vi har kunnat sitta ute och njuta av solen...... men med långbyxor och tröja på!
Även de fyrbenta tycker om att koppla av i solen.

Idag tog vi cyklarna för en tur till Sölvesborg. En lagom sträcka på 1,4 mil enkel väg. Visst är vårt Blekinge lika vackert som de ställen vi cyklat på i Tyskland. Vi cyklade genom Istaby, Siretorp och det nya bostadsområdet Ljungaviken och tog den fina bron över viken in till Sölvesborgs centrum.
Det blev en tuff cykling till Sölvesborg i stark motvind!! Tur vi har elhjälp å cyklarna....... Tur att inte vinden vände till vi skulle tillbaka! På hemvägen stannade vi till i Hällevik och shoppade fisk på Hennings Rökeri! Ikväll ska vi frossa på rökt fisk och en och annan inläggning.
I morgon bär det hemåt. Dags för jobb igen! Tycker den lediga tiden försvinner i 190 knyck??!!
På återseende,
Siv & Bosse.


onsdag 8 juli 2015

Resedagbok vecka 4 och vecka 5.

29 juni.

Det där med att sova under en vägbro......GLÖM DET! Kändes som vi inte sovit en blund på hela natten! Men det hade vi naturligtvis. Uppe med tuppen redan kl 7. Frukost i flygande fläng, för att komma iväg. Passade på att tömma tankar och fylla på färskvatten innan vi körde vidare mot Fritzlar. 
Stannade till i Miltenberg. 

Det går ju inte att missa förmiddagskaffet! Gick en liten sväng och rastade hundarna innan vi körde upp på motorvägen.  Soligt och hett, så vi har det ganska bra i bilen, trots den trista vägen.....
Framme i Fritzlar letade vi oss fram till Ställplatsen, bara för att konstatera att där var fullt!! En vänlig dam talade om för oss att det fanns en ställplats till, på andra sidan stadskärnan. Vi hittade dit och det var en riktig pärla!!!!! Gräsplan och el, för 9 Euro. Tömning fanns också, precis som färskvatten. Liten bit att gå till stadskärnan, men vad gjorde det när vi hade det så lugnt och skönt...... Vi väntade in lite svalare än de 30 graderna som varit under eftermiddagen innan vi gick stadsvandring. Hundarna fick sin promenad på en skuggig cykelväg, så när vi gick upp "på stan", vid sjutiden, fick de vara i bilen. OJ, massor av korsvirkeshus! Läste i Guideboken att det var omkring 400 väl bevarade korsvirkeshus! 
Snacka om skevt hus!!





Dessutom har staden en riktigt gammal ringmur. 

Många av tornen var bevarade.  

Vi fick en fin promenad på nästan folktomma gator....

30 juni.

Vi lämnade ett soligt och varmt (18 grader) Fritzlar vid 9-tiden. Nu var det bara körning på Autobahn i närmare 40 mil!!!! Skittrist, men nödvändigt. Lite avbrott för kaffe, tankning och lunch. Ja, och så alla vägarbeten............. 
Till slut var vi framme i Rendsburg och hittade till ställplatsen vid Kielkanalen. 
Inte fullt så varmt här, ännu. Men värmen är på väg...... Fick faktiskt en bra plats med både sol och skugga. Bra promenadväg vid kanalen.  Gick en långpromenad med hundarna innan det var dags för middag. Vi blev sugna på en cykeltur efter maten...... Cyklade till ställplatsen "en bit bort", för att se hur den var. Den där "biten bort" var ca 1.3 mil! Jodå, det är lika långt tillbaka. Men det var ju bara slät mark att cykla på, bara en pytteliten backe på hela sträckan. Tillbaka i bilen blev det en god avslutning på kvällen med vin och ost!
Visst har vi det bra???!!!

1 juli.

Strålande solsken och klarblå himmel, och VARMT!
Idag gör vi inte många knop. Sitter still i skuggan och bara njuter av sommarvärmen. Eller inte....... Ställplatsen helt i lä, så det är skönt att gå upp till vägen, för där blåser det friska vindar!
31 grader varmt kl 19, är lite väl hett! Varför är det alltid så, att när väl värmen kommer..... så blir det så in i h-vete varmt????? Aldrig blir man nöjd!

2 juli.

Vaknade innan kl.6 i morse. Vi steg faktiskt upp strax efter och fixade morronbestyren. Vi fortsätter ju resan mot Danmark idag. Passade på att tömma tankar och fylla dricksvatten innan vi åkte. Vi lämnade ett soligt och varmt Rendsburg och åkte vidare mot Ribe, en favoritstad. 
Stannade till i Aabenraa och tog ut danska sedlar innan vi körde sista milen till Ribe.  Tog in på Campingen och där var det varmt trots att det blåste en rejält byig vind! På med AC:n och sedan tog vi faktiskt en middagslur. Cyklade senare till närmaste mataffär och fyllde på kyl och frys. DYRT! I alla fall jämfört med vad maten kostade i Tyskland. Men, men mat måste man ju ha. Precis som rena kläder, så jag passade på att köra en maskin tvätt, innan dagen var till ända.

3 juli.

Morrondopp i campingens pool! 20 grader varmt kl 8. PUH.
Vi cyklade en tur på förmiddagen till Vadelandet och Kammerslussen. 

Tyvärr var vägen avstängd vid slussen, 

så vi fick ta samma väg tillbaka. Men vi fortsatte förbi campingen och in till Ribes centrum. Promenerade runt lite och cyklade sedan tillbaka till campingen. Efter lunch blev det ett nytt dopp i poolen..... tillsammans med campingens alla barn!!!  Värmen håller i sig, så 30 grader under eftermiddagen och nästan ingen vind! Gissa om AC:n är populär??

4 juli.
Vi lämnar ett varmt och lite skyigt Ribe och kör "Jyllands gröna kustväg". 


Mot Thyborön. Känd ort från tiden som seglare..... ingår i Sjörapporten. Det enda som var något att se var det berömda snäckskalshuset..... 

Själva "staden" var en trist fiskehamn med slitna trista hus längs gatorna. Vi gick längs strandvallen tillbaka till husbilen...... Stranden var heller inte särskilt upplyftande:

Vi fortsatte vår färd norrut på Jylland och passerade landskap som påminde om Brösarps backar...... Fina vikar ( med egna namn) av Limfjorden. T.ex Oddesund:


Vi tog in på Thisted camping för natten. Staden ligger vackert vid en mindre vik av Limfjorden. Det blev en promenad in till centrum på kvällskvisten..... Men det var inget speciellt att fästa ögonen på. Staden är en fiskehamnsstad....
Har lite mottagning på mobildata, så vi kollade in vädret för de närmaste dagarna..... Sämre ska det bli, regn åska och blåst! "Sommaren är kort......."

5 juli.

Med tanke på det annalkande sämre väderläget gav vi oss iväg ganska tidigt från Thisted. Målet för dagen är SKAGEN! Vi åker längs Limfjorden men dimman ligger tät så vi ser inte ett smack! Synd, för det hade nog varit en vacker resa.
Men vädret blir faktiskt bättre ju närmare vi kommer Skagen. Trafiken blir som ett pärlband i båda riktningarna! 

Massor av bilar lämnar Skagen.... Inte kan det väl vara bara för att det är söndag??? Vid infarten till staden får vi förklaringen: Skagen festival 2-5 juli!!! Det var bara att glömma att köra genom staden, så vi tog yttre vägen mot Grenen. Framme vid parkeringen, blev vi hänvisade en bra plats på stenbeläggning. För övrigt var parkeringen full av bilar, husbilar och bussar!! Jisses vad människor..... och alla ska ut på "Grenen"! För de som inte orkade traska i sanden, finns "Sandormen" x 4! (Dvs fyra traktorer med stor passagerarvagn som körde skytteltrafrik till grenen ända till kl 20 på kvällen!!)
Vi löste P-biljett för resten av dagen och fixade sen lunch. Därefter var det dags för promenaden längs stranden ut till själva Grenen, där två hav möts.  Ja, vi var ju inte ensamma att promenera på stranden. Det var väl några hundra till....


Svettigt var det, så Qeylah gick frivilligt ut i vattnet. Zelda följde efter. Ute vid grenen ville Q gå ut längre och kyla sig, så jag tog av kängorna och plumsade med. Även Zelda ville med.... Så det blev badat ordentligt för en liten whippet. Men uppe på land blev hon snabbt en frusen hund i vinden.... Vi gick tillbaka och hundarna torkade på vägen. Det är ju inte bara sand på "den där udden":
Eftermiddagen satt vi i varsin stol i solen och mumsade på mjukglass!

Vi bestämde oss för att sova över vid Grenen och vid 8-tiden på kvällen var det nästan tomt! Några fler än vi som övernattade var det faktiskt!

Efter kvällspromenaden kom regnet! och det började blåsa. Men vi hade lä för det mesta av vinden så vi fick en god natts sömn!

6 juli. 

Sista semesterveckan har börjat! Vart har tiden tagit vägen?????
Idag BLÅSER det! Mörka moln på himmeln, men det regnar inte. 
Vi äter en tidig frukost, sen går Zelda och jag en tur till Grenen och tittar när havet kokar, där de två haven möts. 


Tillbaka i husbilen blir det förmiddagskaffe innan vi åker söder ut. Eftersom vädret inte inbjuder till utevistelse: mulet, regnskurar och vind med upp mot 22 sekundmeter i byarna, så bestämde vi oss för att åka så långt som vi orkade. Det blev ca 35 mil och till kvällen hamnade vi till slut i Fredricia, vid Lilla Bält. Ställplats i småbåtshamnen. Det blir ingen stadsvandring i kväll. Vinden är alldeles för blåsig.......

7 juli.
I dag har blåsten gett upp! Soligt och bara en lätt bris! YES! Vi ska ju över de tre BROARNA idag.... Och jag föredrar broöverfart i lätt vind och sol! Drygt 20 mil i Danmark innan vi kommer på svensk mark. Känns skönt att vara på "hemväg", även om det är mindre kul att ledigheten snart är över......
Lagom på svensk mark tackar GPS:en för sig och slutar fungera!!!! Men vi hittar i alla fall till Svågertorp och SUBWAY-butiken! Parkerar utanför MediaMarkt och äter våra "mackor" innan Bosse tar en vända in på butiken och kollar in lagret på alternativa GPS:er. Kommer faktiskt ut tomhänt! Eftersom GPS.en inte fungerar så är vi utan backkamera också...... Det får bli nya lösningar när vi kommer hem! Efter Svågertorp kör vi vidare till Simrishamn och Tobisviks Camping. Vi får en av de sista elplatserna och bokar in oss för två nätter. Varmt och soligt, så jag tog faktiskt ett dopp i havet efter att vi gått en hundpromenad. Kan inte påstå att det var särskilt varmt i vattnet.....

I morron (8/7) blir det vilodag på campingen innan vi på torsdag (9/7) kör de sista milen hem. Vädret ska ju bli ostadigt igen.........

På återseende,
Siv & Bosse





Resedagbok vecka 3.

23 juni.

Världens oväder har det varit i natt! Regnat och stormat, så sömnen har ju blivit därefter! Men, men resan går vidare till..... Sulzemoos! En liten håla med stor ställplats vid Husbilsförsäljning och tillbehörs butik! 









Vägen dit  kallas för "Romantiche strasse"


Jodå, vi tillbringade en bra stund bland pryttlar och kläder. För det fanns även en klädavdelning med kläder i funktionsmaterial! Vi lyckades plocka ihop varsin korg med saker. Det har varit rena rama JULAFTON idag! Liten vandring över motorvägen in till själva byn innan det blev dags att natta sig. 

Solceller på enorma fält finns det gott om! Så även vid Sulzemoos.


Men innan vi gick tillbaka till ställplatsen - tog vi en sväng förbi alla husbilarna..... 
...... och det fanns det massor av!!
Och visst hittade vi något att drömma om!!! 

För drömma lär vi få göra om vi inte vinner på Lotto!! 
13.4 grader kl.21.30 ganska godkänt.....

24 juni.

Efter en god natts sömn åker vi vidare till Augsburg. Hittar en liten ställplats vid en sportanläggning, 4 platser. Resans tråkigaste plats!!! Men i närheten fanns en stor parkanläggning där det var perfekt att rasta hundarna. Cykeltur längs "Lech" in till centrum av Augsburg! Oj, oj, oj, vad det var besvärligt att ta sig fram! Och stadens centrum var inget för oss! Bara stort och jobbigt. 





Men vi gick runt en stund innan vi kastade oss ut i trafiken igen, med livet som insats! Gillar man shopping och att sitta på Uteserveringar, så fanns det mer än nog av det. Men det var som sagt inget för oss. Dessutom missade vi den "berömda" DOMEN, men det finns ju bilder att titta på...... Soligt och varmt har det varit i eftermiddag. Runt 20 grader. Men som sagt det var ingen ställplats att plocka fram solstolarna på.......
Höll på att glömma bort.... Det finns faktiskt en bra sak med Augsburg! De har nog den största bokhandel vi sett! Skickade in Bosse för att se om det fanns kartor på cykelvägarna i Tyskland. Och det fanns det. Två olika inhandlades, så nu kan vi ut och cykla!


25 juni.

Vi  lämnade Augsburg innan vi ens hade druckit förmiddagskaffe! Nej Augsburg var en besvikelse. Körde bara ca 4 mil till Donauwörth. En liten stad vid två floder: Donau och Wörlitz.


Ställplats vid Donau. Staden blev totalförstörd under kriget men har återuppbyggts som den såg ut! Visst kunde man se på husen att de inte var så gamla, även om "stuket" gav ett sådant sken. 




Garnaffär med lite shopping hittade jag, när vi gick runt innan lunch. Efter lunch blev det en cykeltur på landsbygden till Harburg. 










Åh, vilken överraskning den lilla byn var! På höjden låg ett stort slott/borg 

och för att komma till den gamla stadskärnan fick vi gå över en gammal stenbro. Jisses vad trånga gator det var och backigt dessutom. Vi cyklade tillbaka och turen blev totalt lite mer än 3 mil! Två timmars cykling ger god motion........ 20.8 grader och halvklart kl.21. Det är ju faktiskt godkänd sommarvärme.....

26 juni.

Ännu en kort sträcka att köra till nästa stopp. 3-4 mil bara, men omdirigerat rätt ut på landsbygden, på grund av ett av alla otaliga vägarbeten! Hittade en Lidl att fylla på förråden i, innan vi kom fram till Nördlingen, som var målet. Soligt och varmt, > 25 grader på eftermiddagen. Vi började så smått att promenera inne i den gamla stadskärnan omgiven av en ringmur. 




Men det var för varmt! I stället gick vi upp på Ringmuren som går runt hela stan! Lite svalare när man kom upp en bit och skuggigt, för det mesta av ringmuren hade tak! 

Och så fick vi ju bättre utsikt!





Det blev en kalldusch när vi var tillbaka i bilen! Ställplats utanför ringmuren med en gräsplätt, så ikväll går det nog att sitta ute och njuta i värmen..... Det blev go'mat (oxfilé) på grillen och go'dricka (Bordeauxvin) i glasen och uteätarkväll. 
Lagom när maten stod på bordet fick vi trummslagarkoncert som underhållning. 
Ett 30-tal barn övade med trummor! Gissa om det ekade mellan husen?? Men duktiga var de för, det lät inte fel.... 23 grader varmt när vi gick in vid kl.21.30! Måste vara sommaren som kommit!!!?

27 juni.

Vaknade till helmulet väder, men varmt 18 grader när vi gick ut vid 8-tiden. Men vi hann precis tillbaka innan det började regna! Vi lämnade ett regnigt Nördlingen och regnet följde oss på vägen till Rothenburg. Vi var framme lagom till lunchen. Så vi åt medan regnet drog vidare. 
Sen var det dags för en obligatorisk stadsvandring! Ännu en stad med ringmur runt hela den gamla stadskärnan. Måste säga att Rothenburg slår Nördlingen med hästlängder! 










Men det är ju oxå en riktigt stor turistort! Massor av stora turistbussar stod på parkeringen bredvid Ställplatsen vi intog för natten! Massor av folk (=turister) att trängas med på rundvandringen! Men det var det värt!! Efter att ha gått kors och tvärs i staden letade vi upp en uppgång till vandring på ringmuren. 


Betydligt lugnare att gå där. Det var bara gångbart runt halva sträckan ungefär, men det räckte. Eftermiddagen har varit varm och solig, så någon cykeltur blir det inte. Bilen blir för varm att låta hundarna vara instängda i medan vi turar på cykel! Efter att ha kollat in vädret för de närmaste dagarna, så lär det inte bli några fler cykelturer vid Taubern..... Högtryck med > 30 graders värme väntas! Jodå, nu har vi väl fått värme så vi tiger!!!
Vi drar oss så sakta norrut, men än har vi ett par platser vi vill stanna till på!

28 juni


Lämnade Rothenburg efter en tidig frukost. Åkte "Romantische Strasse"  mot Wertheim, igen! Inte till köpcentret utan till staden, denna gången. Men vi kom inte så långt på den planerade rutten, för någon by efter Rothenburg, var vägen avstängd! Det var bara att leta sig upp på de små bergsvägarna..... Jodå, det är en upplevelse i sig! Vi lyckades till slut på något konstigt sätt komma tillbaka till omledningen av "Romantische Strasse". Visst var det vackert. Sista delen av sträckan som vi körde hette "Weinstrasse Taubertal" (eller nåt i den stilen), eftersom vi åkte längs Tauber.  Fram kom vi till slut till staden Wertheim. Ställplatsen under en vägbro, precis vid centrum och vid floden Main. 

Varmt >25 grader och soligt. Bestämde oss för att gå en "stadsvandring" trots värmen.  
Utsikt från ställplatsen
Vi gick de "sjuhundraelva" trappstegen upp till Borgruinen!






Pustade i skuggan, kollade på utsikten och gick sen en betydligt lättare väg ner. God glass förtjänade vi efter den vandringen! Promenerade runt lite i "Alt stadt" (undra hur många sådana det finns???) innan vi återvände till bilen och skuggan. Kvällen fortsatte att vara varm så vi satt ute och tittade på båtarna som tuffade förbi på floden. I morron blir det körning på Autobahn, för att komma en bit norrut.